Μυοπεριτονιακός πόνος (Trigger Point)

Τι είναι ο μυοπεριτονιακός πόνος;

Ο μυοπεριτονιακός πόνος ετυμολογικά σημαίνει πόνος που προέρχεται από τους μύες και την περιτονία (ο υμένας που καλύπτει και συνδέει τους μυες). Ο μυοπεριτονιακός πόνος είναι πιθανώς ένας από τους λιγότερο κατανοητούς και συχνά εσφαλμένα διαγνωσμένους τύπους πόνου. Είναι επίσης μια από τις πιο συνηθισμένες πηγές πόνου και έχει ως αποτέλεσμα έναν τεράστιο αριθμό  επισκέψεων σε γιατρούς, χαμένες ημέρες από την εργασία και αποχή από δυναμικές δραστηριότητες.


Τα συμπτώματα του μυοπεριτονιακού πόνου μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη θέση και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Οι άνθρωποι που πάσχουν από μυοπεριτονιακό πόνο συχνά αναφέρουν βαθύ πόνο που μπορεί να είναι είτε σταθερός είτε διαλειμματικός. Συνήθως, προκαλείται από τη χρήση του επηρεασμένου μυός ή της αντίστοιχης μυϊκής ομάδας. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, αδυναμία, μυρμήγκιασμα, αυξημένη ή μειωμένη εφίδρωση, δυσκαμψία, δυσκολία στον ύπνο ή ζαλάδα. Ο μυοπεριτονιακός πόνος μπορεί επίσης να πυροδοτηθεί από παρατεταμένη καθιστή ή όρθια θέση, επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες όπως η δακτυλογράφηση, κρύο ή υγρό καιρό, έκθεση σε κρύο ρεύμα ή ψυχολογικό στρες.

Σχετικά με τα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης (trigger points)

Υπάρχουν πάνω από 600 σκελετικοί μύες στο ανθρώπινο σώμα και κάθε ένας ξεχωριστά μπορεί να αναπτύξει αυτό που ονομάζεται μυοπεριτονικακό σημείο πυροδότησης πόνου, ευρέως γνωστά ως trigger points. Τα trigger points είναι “ευαίσθητες νευρικές απολήξεις” οι οποίες προκαλούν την υπερευαισθησία των μυών. Αυτή η νευρική διεγερσιμότητα έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη σφιχτών ινών του μυ ή της περιτονίας που, όταν πιέζονται, προκαλούν τοπικό πόνο, καθώς και αναφερόμενο πόνο σε άλλο σημείο του σώματος με σταθερά μοτίβα κατανομής των συμπτωμάτων.

Αυτός ο αναφερόμενος πόνος είναι πολύ σημαντικός και αν ο γιατρός είναι εξοικειωμένος με τα trigger points και τα μοτίβα κατανομής τους, θα είναι πολύ γρήγορα σε θέση να διαγνώσει το πρόβλημα και να προσφέρει λύσεις.

Υπάρχουν ορισμένα βασικά και σημαντικά χαρακτηριστικά των trigger points, τα οποία είναι:

 • Ένα trigger point είναι ευερέθιστο όταν πιέζεται σταθερά.
 • Ο μυς στον οποίο δραστηριοποιείται το trigger point είναι αδύναμος σε σύγκριση με τον φυσιολογικό στην αντίθετη πλευρά του σώματος.
 • Τα σημεία πυροδότησης σε ένα μυ κάνουν το μυ βραχύτερο από το φυσιολογικό και  συμβάλουν σε περιορισμένο εύρος κίνησης.
 • Ο μυς έχει σφιχτές ίνες που είναι αισθητές στο κυρίως σώμα του μυός.
 • Όταν αυτές οι σφιχτές ίνες μαλάσωνται ή πιέζονται σταθερά προκαλούν συνήθως ακούσιες συσπάσεις των μυών και το άτομο μπορεί να έχει απότομη απόκριση στο ερέθισμα, όπως αντανακλαστική κίνηση μακριά από τον πόνο.
 • Τα σημεία ενεργοποίησης έχουν ένα τυπικό μοτίβο αναφοράς καια κατανομής του πόνου.
 • Τα trigger points είναι γενικώς πολύ συνηθισμένα.

Τα σημεία πυροδότησης είναι ουσιαστικά περιοχές νευρικής υπερδιέγερσης εντός του μυός και μπορεί να υπάρχουν σε δύο διαφορετικές καταστάσεις:

-Λανθάνον

Ένα λανθάνον σημείο πυροδότησης δεν προκαλεί πόνο σε κατάσταση ηρεμίας, αλλά μπορεί να περιορίσει την κίνηση ή να προκαλεί μυϊκή αδυναμία. Ο ασθενής που παρουσιάζει μυϊκούς περιορισμούς ή αδυναμία μπορεί να αντιληφθεί τον πόνο που προέρχεται από ένα λανθάνον σημείο πυροδότησης μόνο όταν εφαρμόζεται πίεση απευθείας πάνω από το σημείο.

-Ενεργό

Ένα ενεργό σημείο πυροδότησης προκαλεί πόνο σε ηρεμία. Είναι ευερέθιστο στην ψηλάφηση με αναφερόμενο μοτίβο πόνου που είναι παρόμοιο με το σύμπτωμα του ασθενούς. Αυτός ο αναφερόμενος πόνος δεν γίνεται αισθητός στην περιοχή του σημείου πυροδότησης, αλλά απομακρισμένα από αυτό. Ο πόνος συχνά περιγράφεται ως αντανάκλαση ή ακτινοβολία.

Αιτίες πρόκλησης

Τα μυοπεριτονιακά σημεία πυροδότησης πόνου μπορεί να εμφανιστούν για πολλούς διαφορετικούς λόγους, ωστόσο, οι συνηθέστεροι είναι ο τραυματισμός ή κάκωση του μυός και η οξεία ή χρόνια υπερβολική χρήση που προκαλεί μυϊκή βλάβη ή δυσλειτουργία. Η υπερφόρτωση συμβαίνει όταν ένας μυς χρησιμοποιείται με ακατάλληλο τρόπο, προκαλώντας υπέρμετρη φόρτιση στις μυϊκές ίνες. Αυτοί οι μύες συχνά θα αντιδράσουν αναπτύσσοντας σημεία πυροδότησης. Αν αυτή η αντίδραση δεν αντιμετωπιστεί σε ορισμένη χρονική περίοδο, μπορεί να προκαλέσει προσαρμογές σε πολλές περιοχές του σώματος, καθιστώντας το πρόβλημα πιο σύνθετο και περίπλοκο. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να αναφέρεται ως σύνδρομο μυοπεριτονιακού πόνου.


Θεραπεία

Ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης των σημείων πυροδότησης είναι τριπλός. Διέγερση, διέγερση και διέγερση!

Τα σημεία πυροδότησης πρέπει να διεγερθούν μέσα από νευροφυσιολογικούς μηχανισμούς για να θεραπευτούν. Αυτή η διέγερση μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να διαταθεί την επηρεαζόμενη μυϊκή ομάδα. Η διάταση του μυός πράγματι μπορεί να είναι πολύ οδυνηρή, στην πραγματικότητα, συχνά είναι τόσο επώδυνη ώστε δεν επιτρέπει την διάταση του μυος σε οποιοδήποτε σημαντικό βαθμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι όπου η χρήση ξηράς βελόνας γίνεται ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των προβλημάτων μυοπεριτονιακού πόνου.

Η βελόνα προκαλεί άμεση χαλάρωση του μυός που αντιμετωπίζεται λόγω της επίδρασης του “μικρο-τραύματος” στην έκλυση νευροφυσιολογικών φαινομένων που καταστέλουν την υπερδιέγερση του μυός. Αυτή η χαλάρωση θα μειώσει σε ένα βαθμό το μυϊκό σπασμό και κατά συνέπεια θα επιτρέψει την περαιτέρω διατασιμότητα της επηρεαζόμενης μυϊκής ομάδας.

Ο βελονισμός για τη θεραπεία του μυοπεριτονιακού πόνου χρησιμοποιείται για τουλάχιστον 50 χρόνια στη Δυτική Ιατρική. Σε έμπειρα και ειδικευμένα χέρια, είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και συχνά παρέχει μακροχρόνια ανακούφιση από τον πόνο. Εφαρμόζεται κυρίως από μέλη της Ένωσης Βελονιστών του Βρετανιικού Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών που έχουν ως κύριο πεδίο ενδιαφέροντος τον Βελονισμό. Η ένωση αριθμεί περίπου 6.000 μέλη, τα περισσότερα από τα οποία ασκούν κυρίως τον Βιοϊατρικό Βελονισμό. Ο βελονισμός έχει διάφορες τοπικές & γενικές επιδράσεις, πολλές από τις οποίες έχουν μελετηθεί λεπτομερώς.

“Ο βελονισμός δεν είναι η θεραπεία, είναι μόνο μέρος της θεραπείας”

Απαιτούνται ειδικές ασκήσεις ελαστικότητας για τη μακροπρόθεσμη αποκατάσταση του μυοπεριτονιακού πόνου, ωστόσο η πορεία της θεραπείας μπορεί να επιταχυνθεί γρήγορα με την ενσωμάτωση του βελονισμού στην αποκατάσταση. Υπάρχουν επίσης πολλοί άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των trigger points, άλλες μέθοδοι διέγερσης των σημείων πυροδότησης περιλαμβάνουν:

 • Πιέσεις σε εν τω βάθει ιστούς με τα χέρια
 • Ένεση με τοπικό αναισθητικό (όπως η λιγνοκαϊνη γνωστή και ως λιδοκαΐνη)
 • Stretch and spray, μια τεχνική όπου ο μυς διατίνεται στο διαθέσιμο εύρος και στη συνέχεια ψεκάζεται με ψυκτικό
 • Διάταση της επηρεαζόμενης μυϊκής ομάδας
 • Εφαρμογή ζεστού και κρύου επιθέματος στους μύες (ιδανικά, ταυτόχρονα με την αντίστοιχη διάταση)
 • Εφαρμογές λέιζερ

Αυτή δεν είναι μια πλήρης λίστα, καθώς υπάρχουν πολλές τεχνικές που μπορούν να εφαρμοστούν.

Η θεραπεία των μυοπεριτονιακών σημείων πυροδότησης πόνου οδηγεί σε:

 • Βελτίωση στην συμπεριφορά των συμπτωμάτων
 • Μειωμένη ευερεθιστότητα
 • Αυξημένο εύρος κίνησης
 • Βελτίωση της ποιότητας ζωής

Περαιτέρω κλινική έρευνα συνεχίζει να διεξάγεται στον τομέα του πόνου, τόσο όσον αφορά τη διαλεύκανση των μηχανισμών από τους οποίους τροποποιείται ο πόνος, όσο και την διερεύνηση διαφορετικών επιλογών θεραπείας. Αυτό κάνει το χώρο της επιστημονικής έρευνας γύρω από τον πόνο ένα συναρπαστικό τομέα, με τη δυνατότητα να προσφέρει πολλά στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων που υποφέρουν.

Διαβάστε περισσότερα για τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία …

info@chpc.gr

+30 2821058711,+30 6977355112

Νικηφόρου Φωκά 1 & Δασκαλογιάννη

Χανιά, 731 32, Ελλάδα

info@chpc.gr

+30 2823043329,+30 6977355112

Κοντεκάκη, Παλαιοχώρα

Χανιά, 730 01, Ελλάδα
©2019 Chania Physiotherapy Clinic. All Rights Reserved.