Χανιά: +30 28210 58711

Παλαιόχωρα: +30 28230 43329

Καλύβες: +30 28250 32807

Email: info@chpc.gr

Μέθοδος Schroth για τη σκολίωση

(Εικόνα από https://www.medcare.ae/en/health-library/scoliosis-symptoms-causes-and-treatment.html#topic-main)

Η μέθοδος Schroth είναι μία φυσιοθεραπευτική προσέγγιση για τη θεραπεία της σκολίωσης, η οποία βασίζεται σε εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για την σκολίωση του κάθε ατόμου.

Τι είναι η μέθοδος Schroth;

Η μέθοδος Schroth είναι μία μη χειρουργική προσέγγιση για τη θεραπεία της σκολίωσης. Χρησιμοποιεί ασκήσεις βασισμένες στην σκολίωση του κάθε ατόμου με σκοπό να αναστρέψει την σκολίωση του σε μία πιο φυσιολογική καμπυλότητα της σπονδυλικής στήλης. Ο στόχος των ασκήσεων Schroth είναι να επιτευχθεί αντίθετη στροφή, επιμήκυνση και σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης σε τρισδιάστατο επίπεδο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της φυσιοθεραπείας, η οποία εστιάζει σε:

  • Αποκατάσταση της μυϊκής συμμετρίας και ευθυγράμμισης της στάσης,

  • Αναπνοή στην κοίλη πλευρά του σώματος,

  • Εκπαίδευση του ατόμου να διορθώσει και να διατηρήσει τη στάση του στην καθημερινότητά του.

Τι είναι οι ασκήσεις Schroth για τη σκολίωση;

Η σκολίωση είναι μια πολύπλοκη πάθηση. Από την πίσω μεριά, μοιάζει με πλάγια καμπύλη σε σχήμα C ή S, αλλά αυτό που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν βλέπουν με γυμνό μάτι είναι πώς οι σπόνδυλοι στη σπονδυλική στήλη περιστρέφονται καθώς σχηματίζουν μια καμπύλη, ενώ οι χώροι μεταξύ των σπονδύλων μπορεί να συμπιεστούν σε ορισμένες περιοχές. Για αυτό, η φυσιοθεραπεία για τη σκολίωση απαιτεί μια τρισδιάστατη προσέγγιση για την αντιμετώπιση της σκολιώσης από όλες τις γωνίες. Η περιστροφή της σπονδυλικής στήλης στη σκολίωση είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Οι ασκήσεις Schroth είναι προσαρμοσμένες στη σκολίωση του κάθε ατόμου. Οι ασκήσεις αυτές μπορούν να εκτελεστούν ενώ το άτομο είναι όρθιο, καθιστό ή ξαπλωμένο. Παράλληλα, ένα πρόγραμμα ασκήσεων δίνεται με σκοπό το άτομο να το εφαρμόζει στο σπίτι.

Ασκήσεις σκολίωσης - Μέθοδος Schroth

Ποια αποτελέσματα πιθανόν αναμένονται μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος Schroth;

Οι περισσότεροι ασθενείς βλέπουν ορατή βελτίωση στις μοίρες της σκολίωσης μετά την ολοκλήρωση ενός προγράμματος Schroth.

Εκτός από τη διόρθωση της καμπύλης, τα αποτελέσματα ενός προγράμματος Schroth μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βελτίωση στάσης σώματος,

  • Βελτίωση σταθερότητας και αντοχής κορμού,

  • Πιο εύκολη αναπνοή,

  • Μείωση πόνου,

  • Βελτίωση κίνησης και λειτουργίας,

  • Βελτίωση αυτοδιαχείρισης και κατανόησης της σπονδυλικής στήλης.

Ο κύριος στόχος των ασκήσεων Schroth είναι να αποτρέψουν την πρόοδο της σκολίωσης. Ανάλογα με την ηλικία, την ωριμότητα του σκελετού και τις μοίρες της σκολίωσης, ο κηδεμόνας μπορεί επίσης να είναι μέρος της θεραπείας. Η ειδική αναπνοή της μεθόδου Schroth συμπληρώνει τη στήριξη του κηδεμόνα, καθώς τα άτομα εκπαιδεύονται να αναπνέουν και να κινούνται μέσα από τον δικό τους κηδεμόνα. Η διαχείριση της σκολίωσης με τη μέθοδο Schroth και τον κηδεμόνα μπορεί να είναι μια επιλογή για ασθενείς που θέλουν να αποφύγουν τη χειρουργική επέμβαση. Ωστόσο, μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση του προγράμματος Schroth είναι απαραίτητη για να επιτευχθεί με επιτυχία αυτή η θεραπεία.

Σε περίπτωση που αναζητάτε θεραπεία για τη σκολίωση σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωσή σας.