Χανιά: +30 28210 58711

Παλαιόχωρα: +30 28230 43329

Καλύβες: +30 28250 32807

Email: info@chpc.gr

Βιοϊατρικός Βελονισμός - Χανιά

Ο βελονισμός είναι μια από τις πολλές τεχνικές που χρησιμοποιούνται στον τομέα της φυσικοθεραπείας ως ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση του πόνου και της φλεγμονής. Επίσης χρησιμοποιείται ως μέσο διέγερσης των φυσικών θεραπευτικών χημικών ουσιών του σώματος, προκειμένου να επιτευχθεί η πλήρης επανάκτηση των δραστηριοτήτων και να ενισχυθούν οι παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Στο πλαίσιο των υπηρεσιών μας, μπορούμε να παρέχουμε συνεδρίες βελονισμού στα Χανιά Κρήτης σύμφωνα με τα πρότυπα της Βρετανικής Εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού (British Medical Acupuncture Society). Ο υπεύθυνος θεραπευτής μας είναι διαπιστευμένο μέλος του αντίστοιχου συλλόγου φυσιοθεραπευτών-βελονιστών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο βιοϊατρικός βελονισμός στη σύγχρονη φυσιοθεραπεία χρησιμοποιείται με βάση τα κλινικά και ερευνητικά στοιχεία, αλλά οι ρίζες του προέρχονται από την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική. Πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε καιρό πριν από την πρώτη γνωστή γραπτή αναφορά, η οποία χρονολογείται στο 300 π.Χ., την εποχή που δημοσιεύθηκε το “The Yellow Emperor’s Classic of Internal Medicine” (Huangdi Neijing).

 Βελονισμός – Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική

Η Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική [Traditional Chinese Medicine (TCM)] είναι ένα αρχαίο σύστημα με γραπτές αναφορές ήδη από το 1000 π.Χ. Βασίζεται στην έννοια της ολιστικής θεραπείας και  στην ικανότητα του σώματος να επιστρέψει σε ισορροπημένο επίπεδο υγείας, εφόσον δωθεί το ανάλογο ερέθισμα.

Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική, υπάρχουν πολλές δυνάμεις εντός του σώματος που πρέπει να εξισορροπούν προκειμένου να επιτευχθεί υγιής φυσική κατάσταση. Δύο δυνάμεις που συνήθως αναφέρονται είναι το YIN [αρνητικό] και το YANG [θετικό]. Η θεραπεία με βελονισμό εφαρμόζεται με στόχο την επαναφορά και αποκατάσταση όλων των συστημάτων του σώματος σε ισορροπία (ομοιοστασία). Αυτό επιτυγχάνεται με τον προσδιορισμό και την αξιολόγηση της πηγής της ανισορροπίας και έπειτα της ανεύρεσης των σωστών σημείων βελονισμού, για την αντιμετώπιση αυτής της ανισορροπίας. Με τον τρόπο αυτό διευκολύνεται η επιστροφή του σώματος σε μια υγιή κατάσταση, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

Η βελόνα που χρησιμοποιείται  διεγείρει τη ροή του QI [προφέρεται ‘τσι’], που κυκλοφορεί σε κανάλια ή μεσημβρινούς μέσα στο σώμα. Το QI κυκλοφορεί μέσα στα εν τω βάθει όργανα του σώματος και συνδέεται επιφανειακά με το δέρμα. Σε ένα φυσιολογικό υγιές σώμα, διατηρείται η ισορροπία μεταξύ αυτών των συστημάτων. Τόσο η επιφανειακή όσο και η εν τω βάθει ενέργεια μπορούν να επηρεαστούν από την διέγερση συγκεκριμένων σημείων βελονισμού. Σε περίπτωση τραυματισμού, ασθένειας, συναισθηματικού τραύματος ή λοίμωξης, η φυσική ροή του QI μέσα στους μεσημβρινούς και τα όργανα μεταβάλλεται και μπορεί να επηρεαστεί. Το αποτέλεσμα είναι η ροή του QI να επιβραδύνεται ή να μείνει στάσιμη του QI,  προκαλώντας πόνο και φλεγμονή, ή να εμφανίζεται ελλειπής, προκαλώντας αδυναμία, εξάντληση και μακρά περίοδο αυξανόμενης εξουθένωσης. Η διέγερση των ανάλογων σημείων βελονισμού μπορεί να αναστείλει τη στασιμότητα, να μειώσει την περίσσεια ροή ή και να την αυξήσει σε συγκεκριμένη περιοχή ή όργανο επαναφέροντας τη φυσιολογική ροή και ισορροπία του QI.

Βελονισμός και Δυτική Ιατρική

Οι φυσιοθεραπευτές εφαρμόζουν τις θεραπείες τους με βάση την επιστημονική έρευνα και τα κλινικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία ο βελονισμός μπορεί να μειώσει τον πόνο. Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός ερευνητικών δημοσιεύσεων παγκοσμίως που αποδεικνύει την θεραπευτική αποτελεσματικότητα του βελονισμού συγκριτικά με την χορήγηση, για παράδειγμα, (χημικού) φαρμάκου.

Διαβάστε περισσότερα για τα υπάρχοντα ερευνητικά στοιχεία για τον βελονισμό

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται στη Φυσιοθεραπεία ως μέθοδος διαχείρισης και αντιμετώπισης του πόνου μέσω της διέγερσης του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού για την παραγωγή φυσικών αναλγητικών χημικών ουσιών και ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια όπως οι ενδορφίνες, η μελατονίνη για την ενίσχυση του ύπνου, η σεροτονίνη για την προώθηση της ευεξίας.

Αυτά ενισχύουν τις διαδικασίες επούλωσης του οργανισμού και προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο ως πρόδρομο για άλλες τεχνικές θεραπείας ή για την εισαγωγή της άσκησης.

Ο βελονισμός χρησιμοποιείται επίσης από τα εξειδικευμένα μέλη του Βρετανικού Συλλόγου Φυσιοθεραπευτών-Βελονιστών ως μέσο αντιμετώπισης ορισμένων συστηματικών και μακροχρόνιων ασθενειών, όμως πάντα με στόχο την ενίσχυση της φυσικοθεραπείας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ασθενή. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε χρόνια και επίμονα προβλήματα πόνου και βασίζεται σε ένα ερευνητικό πλαίσιο που υποστηρίζει τη χρήση του.

Τεχνικές Βελονισμού

Υπάρχουν αρκετές τεχνικές για την εφαρμογή του βελονισμού, οι οποίες περιγράφονται αναλυτικότερα  παρακάτω:

  • Συμβατικός Bελονισμός

Ο συμβατικός βελονισμός περιλαμβάνει τη χρήση προ-αποστειρωμένων βελόνων μίας χρήσης που ποικίλουν σε πλάτος, μήκος και υλικό κατασκευής για την διάτρηση του δέρματος στα σημεία βελονισμού. Ο φυσικοθεραπευτής καθορίζει τις θέσεις των σημείων βελονισμού, με βάση την αξιολόγηση για την αιτία της ανισορροπίας.

  • Πιέσεις σε σημεία Βελονισμού

Οι πιέσεις στα σημεία Βελονισμού εφαρμόζονται χειρωνακτικά από τον φυσιοθεραπευτή, αντί της χρήσης βελόνας, για την αντιμετώπιση της μυϊκής δυσκαμψίας ή για να τονώσει τη ροή του QI και να ισορροπήσει το σώμα.

Πρόκειται για μια θεραπευτική τέχνη που χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του φυσικοθεραπευτή στα βασικά σημεία βελονισμού. Η πίεση  που ασκείται ποικίλλει ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς και απαιτεί εκπαιδευμένα & ευαίσθητα χέρια. Η συγκεκριμένη τεχνική χρησιμοποιείται σε ευαίσθητους ασθενείς με φοβία στη χρήση βελόνας,  όπου υπάρχουν αντενδείξεις για χρήση βελόνας ή σε παιδιά και ενήλικες  ασθενείς που ανήκουν σε  ευπαθείς ομάδες.

  • Βελονισμός με χρήση λέιζερ

Ο όρος λέιζερ ή λέηζερ προέρχεται από το αγγλικό ακρωνύμιο Laser: (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) που αποδίδεται στα ελληνικά ως ενίσχυση φωτός με εξαναγκασμένη εκπομπή ακτινοβολίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι γνωστή ως θεραπεία λέιζερ χαμηλών συχνοτήτων [LLT] [Baxter 1994]. Η διέγερση με λέιζερ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε θεραπεία βελονισμού, υποκαθιστώντας τη χρήση βελόνας. Είναι κατάλληλη σε ασθενείς που παρουσιάζουν φοβία στη βελόνα, και σε παιδιά. Ενδείκνυται ιδιαίτερα αθλητικούς τραυματισμούς και σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος, όπως τα αυτιά. Ο βελονισμός με λέιζερ μπορεί να ασκηθεί από φυσιοθεραπευτές που είναι πλήρως εκπαιδευμένοι στη σωστή εφαρμογή και στις αντενδείξεις της θεραπείας με λέιζερ.

  • Ηλεκτρο-βελονισμός

Μετά την λεπτομερή φυσιοθεραπευτική εξέταση, οι βελόνες που έχουν εισαχθεί μπορούν να συζευχθούν με ηλεκτρόδια συσκευής ηλεκτρο-βελονισμού. Αυτές οι συσκευές έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν ποικιλία σε πλάτη και συχνότητες ηλεκτρικών παλμών. Ο ηλεκτρο-βελονισμός χαμηλών συχνοτήτων συμβάλει στον μηχανισμό της μείωσης του πόνου, με αποτέλεσμα τη διέγερση χημικών ουσιών από τον εγκέφαλο που βοηθούν την αναλγησία, τη χαλάρωση και τον ύπνο.

Το σώμα έχει τη δυνατότητα να “αυτο-θεραπεύεται”. Η εφαρμογή της τεχνικής  του βελονισμού, των πιέσεων στα σημεία βελονισμού ή του ηλεκτρο-βελονισμού ενισχύει τον μηχανισμό “αυτό-θεραπείας” και διευκολύνει τη βελτίωση του χρόνου αποκατάστασης.

Αυτό με τη σειρά του επιτρέπει σε άλλες φυσιοθεραπευτικές παρεμβάσεις, όπως η άσκηση, η μυϊκή τόνωση και άλλες τεχνικές αποκατάστασης την επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων.

Ενδιαφέρεστε για Βελονισμό στα Χανιά;