Χανιά: +30 28210 58711

Παλαιόχωρα: +30 28230 43329

Καλύβες: +30 28250 32807

Email: info@chpc.gr

Manual Therapy – Μaitland’s concept

Η χειροπρακτική (Manual Therapy) φυσιοθεραπευτική προσέγγιση κατά Maitland, θεωρείται μεταξύ άλλων (Kaltenborn, Mulligan, Lewit, McKenzie κ.α.) η κορυφαία μεθοδολογία θεραπευτικής αντιμετώπισης και αποκατάστασης προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης και των περιφερικών αρθρώσεων.

Ως Manual Therapy γενικά, ορίζεται η δια χειρός κλινική εξέταση/αξιολόγηση, παρέμβαση & αποκατάσταση περιστατικών με ορθοπεδικά προβλήματα. Το Manual Therapy ως θεραπευτική προσέγγιση βασίζεται στην εφαργμογή μεθοδικού κλινικού συλλογισμού (clinical reasoning), και την επιστημονική τεκμηρίωση της κλινικής πρακτικής (science based practice). Στόχος είναι μέσω της διέγερσης διαφορετικών μηχανισμών του ανθρώπινου σώματος (φυσιολογίας, νευροφυσιολογίας, εμβιομηχανικής κ.α.) η επαναφορά του ασθενή στην πλήρη λειτουργικότητα και ανεξαρτησία στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Η ψυχοσύνθεση και οι στόχοι του κάθε ασθενή βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της προσέγγισης κάθε πιστοποιημένου θεραπευτή στο Manual Therapy. Η από κοινού διαμόρφωση του θεραπευτικού πλάνου προσαρμόζεται ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες που προκύπτουν από την πρώτη κιόλας μέρα.

Η διαδικασία αξιολόγησης που ακολουθείται κατά την πρώτη ημέρα, είναι η θεμελιώδης βάση για τη συνολική πορεία του κάθε ασθενή.

Κατά την έναρξη της κλινικής αξιολόγησης γίνεται:

  • Λήψη λεπτομερούς ιστορικού για την αναγνώριση όλων των παραμέτρων που συμβάλλουν στην εικόνα του ασθενούς, αλλά και για συνοδά προβλήματα υγείας.
  • Πλήρης καταγραφή των περιορισμών στις καθημερινές δραστηριότητες, έτσι όπως το βιώνει και το αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο ασθενής.
  • Οριοθέτηση και ιεράρχηση των προσωπικών στόχων του κάθε ασθενή εώς και την πλήρη αποκατάσταση.

Στη συνέχεια ακολουθεί η λεπτομερής διαδικασία του κλινικού ελέγχου/αξιολόγησης, κατά την οποία εκτελείται:

  • Αξιολόγηση της κινητικότητας ενεργητικά & παθητικά, στη δομή που εντοπίζεται η δυσλειτουργία.
  • Διαφοροδιάγνωση πάνω σε λειτουργικά πρότυπα κίνησης της καθημερινότητας.
  • Αξιολόγηση της κινητικότητας του νευρικού ιστού & κλινικός νευρολογικός έλεγχος όπου αυτό απαιτείται.
  • Έλεγχος μυϊκής δύναμης, κινητικού ελέγχου και νευρομυϊκού συντονισμού για την καταγραφή τυχόν αδυναμιών, ελλειμμάτων ή ανισορροπιών.

Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης διαμορφώνεται το θεραπευτικό πλάνο με την επιλογή και προσαρμογή των κατάληλων τεχνικών, θεραπευτικών προσεγγίσεων ή ασκησιολογίου στα μέτρα, τις δυνατότητες και τις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Η θεραπευτική προσέγγιση αναπροσαρμόζεται διαρκώς ανάλογα με την ανταπόκριση τoυ σώματος και των συμπτωμάτων ώστε να υπάρχει όσο το δυνατόν βέλτιση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας.

Υπάρχει εδραιωμένη η λανθασμένη αντίληψη ότι το manual therapy/χειροπρακτική αφορά παρεμβάσεις που εφαρμόζουν αποκλειστικά έντονες και βίαιες κινήσεις. Στην πραγματικότητα οι  πιστοποιημένοι επαγγελματίες υγείας, που ασκούν την Ειδική Μυοσκελετική Φυσιοθεραπεία όπως είναι η επίσημη ελληνική ορολογία (ή Orthopaedic Manipulative Physical Therapy στα αγγλικά), ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις μεγάλου εύρους επιστημονικών γνώσεων και παρεμβάσεων, ώστε να διασφαλίζεται η ύψιστη ποιότητα παροχής υπηρεσιών με ασφάλεια για την υγεία του ασθενή.

Η συμβολή των εξειδικευμένων φυσιοθεραπευτών, στην έγκαιρη και ουσιαστική αντιμετώπιση μυοσκελετικών περιστατικών, έχει αποδειχθεί ερευνητικά σε διάφορες χώρες όπως ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.

Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής αποφεύγει αχρείαστες ακτινοδιαγνωστικές εξετάσεις ή φαρμακευτικές αγωγές που συντελούν μόνο στην επιπλέον ταλαιπωρία & οικονομική επιβάρυνση του ίδιου ή/και του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Σε γενικές γραμμές η θεραπευτική προσέγγιση του Manual Therapy αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως ένας αποτελεσματικός, ασφαλής και ήπιος τρόπος για την αξιολόγηση και θεραπεία ορθοπεδικών περιστατικών, όσον αφορά τη διαχείριση του πόνου, τη μείωση της φλεγμονής, την αποκατάσταση της κίνησης και της λειτουργίας. 

Ενδιαφέρεστε για Χειροπρακτική Θεραπεία στα Χανιά;