Χανιά: +30 28210 58711

Παλαιόχωρα: +30 28230 43329

Καλύβες: +30 28250 32807

Email: info@chpc.gr

Συνήθεις ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με τον πόνο στην μέση

Η κήλη δίσκου είναι ένα από τα θέματα στο οποίο οι άνθρωποι αναζητούμε απαντήσεις πιο συχνά και πάνω στο οποίο υπάρχει πολλή παραπληροφόρηση. Γνωρίζουμε πλέον ότι:

  • Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν πόνο στην μέση πιστεύουν ότι ο πόνος τους οφείλεται σε κήλη δίσκου.

  • Πολλοί άνθρωποι που έχουν πόνο στην μέση θα έχουν μια ακτινολογική εξέταση που θα εντοπίζει κήλη/ες δίσκου.

  • Τέλος πολλοί άνθρωποι που θα “ανακαλύψουν” ότι έχουν κήλη δίσκου θα υποφέρουν πολύ στο μέλλον και θα αισθάνονται ανάπηροι.

Αυτός είναι ένας φαύλος και περιττός κύκλος τον οποίο καλούμαστε ως φυσιοθεραπευτές να “σπάσουμε” με πρώτο όπλο την εκπαίδευση του κοινού.

1. Τι είναι η δισκοκήλη;

Η δισκοκήλη στη σπονδυλική στήλη είναι μια κατάσταση κατά την οποία ο πηκτοειδής πυρήνας του μεσοσπονδύλιου δίσκου μετατοπίζεται, παραμορφώνοντας τον μεσοσπονδύλιο χώρο. Σε αντίθεση με τον μηχανικό πόνο στην μέση, ο πόνος που σχετίζεται με την κήλη δίσκου συχνά προκαλεί κάψιμο ή τσούξιμο και μπορεί να αντανακλά στο κάτω άκρο. Επιπλέον, στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να συσχετιστεί με απώλεια δύναμης ή διαταραχές στην αισθητικότητα.

2. Μπορεί μια κήλη δίσκου να εξαφανιστεί;

Οι δισκοκήλες είναι πολύ συχνές και εμφανίζονται τόσο σε συμπτωματικά όσο και σε ασυμπτωματικά άτομα. Παρατηρούμε πλέον ότι οι δισκοκήλες μπορεί να εμφανίζονται και να υποχωρούν, με περίπου το 80% να έχει πλήρη αποκατάσταση χωρίς ιατρική παρέμβαση.

3. Είναι η κήλη η αιτία του πόνου στην μέση μου;

Ο πόνος είναι μια περίπλοκη εμπειρία και είναι δύσκολο να καθορίσουμε μονάχα ένα πράγμα που τον προκαλεί. Μια κήλη δίσκου μπορεί να συμβάλει και να ευαισθητοποιήσει την περιοχή, αυξάνοντας την αλγοδεκτικότητα (δραστηριότητα του νευρικού ιστού) και την εμπειρία του πόνου. Μπορεί να είναι συγχεόμενη παράμετρος και επί της ουσίας να μην εμπλέκεται, αλλά δεν μπορούμε να το ξέρουμε.

Αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι το τι πιστεύει κάποιος (όπως το να πιστεύει ότι ο πόνος του οφείλεται στην κήλη δίσκου) έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία. Αυτό μπορεί να έχει πραγματικά τεράστιο αντίκτυπο στην ένταση του πόνου και στην ταλαιπωρία/ανικανότητα που βιώνει το κάθε άτομο.

4. Πρέπει να κάνω μαγνητική;

Οι άνθρωποι υποβάλλονται σχετικά γρήγορα σε ακτινολογικές εξετάσεις όταν έχουν πόνο στην μέση. Δεν είναι σαφές ότι ωφελεί πραγματικά την κατάσταση και μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο. Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό και έχουν αναφερθεί «ύποπτα» συμπτώματα (όπως προβλήματα με το έντερο ή την ουροδόχο κύστη κ.λπ.), τότε είναι καλό να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να κάνετε όποια εξέταση απαιτείται. Εάν δεν υπάρχουν «προειδοποιητικά» σημάδια πιο σοβαρών καταστάσεων, τότε η σάρωση μάλλον δεν αξίζει τον κόπο σας.

5. Πρέπει να κάνω επέμβαση;

Η χειρουργική επέμβαση συχνά γίνεται αντιληπτή ως μια μαγική λύση για τον πόνο, αλλά στην πραγματικότητα, δεν έχει απαραίτητα καλύτερα αποτελέσματα από την μη-παρεμβατική αποκατάσταση και δεν πρέπει να αποτελεί τη θεραπεία πρώτης γραμμής.

6. Η άσκηση κάνει καλό στην κήλη δίσκου;

Η άσκηση είναι πάντα μια καλή επιλογή.! Πέρα από τα γενικά της οφέλη, προσφέρει την ευκαιρία να αμφισβητήσετε τυχόν φοβίες και λανθασμένες πεποιθήσεις σχετικά με το σώμα σας, να βελτιώσετε την ικανότητά του να δέχεται φορτία και να γίνετε πιο ανθεκτικοί. Η προσαρμογή της άσκησης στο επίπεδό σας καθώς και η βαθμιαία κλιμάκωση είναι το ζητούμενο.

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ξεκινήσουν με ισομετρική ενδυνάμωση, κινητικότητα και γενικότερη προπόνηση. Καθώς αποκτάτε τον έλεγχο των συμπτωμάτων σας και αυτοπεποίθηση σε ποικιλία κινήσεων, είναι απαραίτητη η πρόοδος του προγράμματος σε ασκήσεις πλήρους εύρους της σπονδυλικής στήλης με φορτία. Η διαβαθμισμένη έκθεση σε βάθος χρόνου ενδυναμώνει τις εμπλεκόμενες μυϊκές ομάδες και σταδιακά αποκαθιστά την καθημερινή σας λειτουργία και την προπονητική σας ρουτίνα.

Διαβάστε επίσης

Σκολίωση: Απαντώντας στις πιο συχνές ερωτήσεις με τον πιο απλό τρόπο

Τι είναι η σκολίωση; Η σκολίωση είναι μια παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, παρατηρώντας την σπονδυλική στήλη με μια πλάγια καμπύλη και περιστροφή. Η καμπύλη της

Read More »
Άσκηση

Πόση άσκηση είναι αρκετή για να φαίνεστε καλά, να νιώθετε καλά και να είστε υγιείς;

Η σωματική άσκηση είναι μια από τις πιο σημαντικές ενέργειες (δραστηριότητες) που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι, όλων των ηλικιών, για να βελτιώσουν την υγεία

Read More »